top of page
חיפוש

עפרוני, ינשוף וביו-האקינג?


Photo by Krivec Ales
Photo by Krivec Ales

ז'אן ז'אק ד'אורטו דה מיירן, אסטרונום חשוב מאוד בתקופתו, ישב בשעת ערב מוקדמת של יום קיץ בשנת 1729 ליד שולחנו ובהה בחלון בנסיון להשלים עבודה חשובה.

כשהתקרבה שעת בין הערביים, הוא הבחין שעלי הצמח שעל אדן החלון שלו הולכים ונסגרים.

מוקדם יותר באותו יום, כשהשמש האירה במלוא עוזה על החלון, העלים היו פרושים לרווחה. הדפוס הזה- של עלים הנפרשים באור השמש של הבוקר, ומתכווצים כשהערב יורד- עורר בו שאלות.

איך חש הצמח בסביבתנו? ומה יקרה אם ישובש הדגם הזה של אור וחושך?


דה מיירן הוריד את העציץ מאדן החלון, דחף אותו לתוך הארון ונעל את הדלת כדי למנוע את כניסת האור.

למחרת בבוקר הוא פתח את הארון כדי לבדוק את הצמח, העלים היו פרושים לרווחה, אף על פי ששהו בחשכה מוחלטת! שבועות נוספים של חקירות תוך שהוא תולה וילונות שחורים על החלונות כדי למנוע מקרני אור להיכנס לחדר, העלו כי הדפוס לא השתנה.

העלים של המימוזה הביישנית נפרשו לרווחה בבוקר ונסגרו בערב.

הצמח לא הגיב לאור חיצוני, הוא פעל באופן קבוע עפ"י שעון פנימי משלו.


מאז הגילוי של מיירן לפני 300 שנה, גילו מדענים שכמעט כל דבר חי- החל מחד תאיים השורדים בבריכות וכלה באורגניזמים מורכבים- מתנהל בהתאם לשעון ביולוגי.


לקוצבי הזמן הפנימיים הללו יש תפקיד מהותי בתפקוד התקין. הם אחראים על מגוון פעולות שאנו מכנים מקצבים ביולוגיים יומיים- מקצבים צירקדיים- ואלו קובעים את קצב החיים היומיומי של כל יצור חי.

השעון הביולוגי שלנו, ה- SPN (Suprachiasmatic Nucleus) הינו מקבץ של כ- 20 אלף תאים בגודל גרגיר אורז בהיפותלמוס, שיושב מעל החלק התחתון של מרכז המוח. ה- SPN חולש על העליה והירידה של טמפרטורות הגוף שלנו, מווסת את ההורמונים שלנו ומסייע לנו להירדם בלילה ולהתעורר בבוקר.

הוא נעזר באותות חברתיים (שעות עבודה, לוחות זמנים של התחבורה הציבורית...) ובאיתותים סביבתיים (זריחה ושקיעה) כדי לבצע התאמות זעירות שמאפשרות פחות או יותר מושלמות של המחזור הפנימי והמחזור החיצוני. תהליך זה נקרא סינכרון. התוצאה היא, שבדומה לצמח על אדן החלון של דה מיירן, גם בני האדם "נפתחים" ו"נסגרים" באופן סמלי בשעות מסודרות מידי יום.


כמובן שדפוס זה אינו זהה אצל כל בני האדם אבל הגבולות הכלליים של הדגם דומים מאוד.

כרונוביולוגים וחוקרים אחרים החלו את איסוף הידע באמצעות בחינת תפקודים פזיולוגיים דוגמת ייצור מלטונין ותגובות מטבוליות, אך המחקר התרחב וכיום הוא כולל גם רגשות והתנהגות.

המחקר מגלה כמה דפוסים מבוססי זמן מפתיעים באשר לתחושות ולהתנהגות שלנו – דפוסים שמדריכים אותנו כיצד לעצב טוב יותר את חיינו היומיומיים.


בני אדם שונים חווים את היום שלהם בדרכים שונות.

לכל אחד מאיתנו יש "קצב זמן" – Chronotype – דפוס אישי של מחזורים יומיים המשפיעים על הפזיולוגיה והפסיכולוגיה שלנו.

למשל: בעלי קצב זמן מאוחר – מתעוררים הרבה אחרי הזריחה, לא ממש אוהבים את הבוקר ולא מגיעים לשיא היכולות לפני השעות המאוחרות של הצהריים או הערב.

לאחרים יש קצב זמן מוקדם – הם מתעוררים בקלות וחשים מלאי אנרגיה במהלך היום, אבל קורסים בשעות הערב.

ההבדלים הללו משפיעים על כל ההרגלים שלנו כמו תזונה, העדפות קולינריות, אנרגיה, העדפות ספורטיביות ועוד.

קצב הזמן – כרונוטייפ – הוא מולד ולא מתפתח.


הכרונוביולוג טיל רוננברג עוד הוסיף, כי עיתוי הלידה של האדם גם הוא משחק תפקיד חשוב.

אנשים שנולדים בסתיו או בחורף, ייטו יותר להיות "טיפוסי בוקר" – עפרונים. אנשים שנולדים באביב ובקיץ ייטו יותר להיות "טיפוסי לילה" – ינשופים. כמובן שיש פרמטרים נוספים שמשפיעים כמו גיל והבדלים בין נשים לגברים במעגלי החיים השונים.


כשקראתי את המחקרים הללו ונחשפתי למשמעות של השעון הביולוגי של כל אחד מאיתנו, הבנתי שיש דרך טבעית למקסם תוצאות של טיפולי פנים וגוף בצורה משמעותית.

אם אהיה קשובה למקצב הביולוגי של המטופלת, אוכל למקסם משמעותית את תוצאות הטיפול.

כך למשל, מטופלת "עפרונית" תפיק תועלת גדולה יותר משימוש La grand crème© בחודשי האביב או הסתיו (או שניהם) כאשר מתעוררים אצלה שינויים פנימיים בדיוק בזמנים האלה.

טיפול חומצות או טיפולי פיליג אקטיביים אשר יבוצעו לאחר השקיעה למטופלות "ינשופיות" יפיקו את המקסימום בחידוש העור מאחר והן בשיאן בשעות האלה – הגוף יתמוך בתהלך בצורה טובה יותר.

טיפולי הגוף המופלאים בקליניקה – גם הם יותאמו למקצב הטבעי של המטופלות תוך מקסום של שריפת השומן והניקוז הלימפטי.

טיפולי גוף למיצוק ובריאה של הרקמות יותאמו בשעות שונות לחלוטין מאשר טיפולי הגוף לניקוז לימפטי ודיטוקס.

גם התאמת תכשירים על פי הסנכרון הזה תפיק תועלת מרובה תוך דקדוק נוסף באורח חייה של העפרונית או הינשופה, כגון: אזור מגורים גיאוגרפי, הרגלי תזונה ושתיה, סוג העבודה היומיומית וכו'.


מוזמנות אלי לחצי שעה של אבחון ללא תשלום, אשר כולל את כל הפרמטרים להתאמה מושלמת של טיפולים ותכשירים לפנים ולגוף.



איחולי בריאות איתנה,

ענבל


 

*המידע והתכנים באתר ובפוסט זה אינם מהווים חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא, כל חומר רפואי המופיע באתר זה הינו אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו בדרך כלשהי יעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול רפואי ו/או תחליף לטיפול רפואי.

33 צפיות0 תגובות

פוסטים קשורים

הצג הכול

Comments


  • Facebook
  • Instagram

©2024 NEHORA  SPA

bottom of page