top of page
חיפוש

הדרך לעצב הואגוס


העצב התועה, עצב הואגוס, מקורו בגזע המוח ומשם הוא נודד כל הדרך למטה לאיברים פנימיים כמו מיתרי הקול, לב, ריאות, לבלב ותוספתן.

עצב הואגוס הוא הוא עצב מרכזי של מערכת העצבים הפאראסימפתטית, זו שמווסתת את המערכת הסימפתטית ואת הורמני הלחץ שלה.

חוקרים ורופאים מצאו, שגירוי עצב הואגוס הוא דרך קלה ומהירה על מנת להקל על חרדה, מיגרנות, דיכאון, בעיות עיכול, בעיות פוריות ועוד הרבה אחרות.

כאשר עצב הואגוס מאוזן לחץ הדם מתייצב, מערכת החיסון מתפקדת מיטבית, קצב הנשימה מתקן את עצמו, מערכת ההגנה משתפרת באופן משמעותי, דפוס השינה ומצב הרוח מתייצבים, מערכת העיכול עובדת טוב יותר ותאי ההרג הטבעיים בגופנו מתפקדים בשיאם.

עצב הואגוס שולט בכל הפעולות הלא רצוניות שלנו: משפיע על הנשימה, הדופק, הבליעה, לחץ הדם, העיכול ובריאות המעיים. כמו כן שולט בפעילות של שלפוחית השתן.

עצב ואגוס בריא ומאוזן מאפשר נגישות קוגניטיבית לאיזורים במוח האחראיים על יצירתיות וקבלת החלטות. הוא למעשה עצב קרניאלי (גולגלתי) ותפקידו לעצבב איברים פנימיים בגוף כחלק ממערכת העצבים הפאראסימפתטית אשר אחראית לפעולות של הרגעה ושימור כשהגוף נמצא במנוחה ובנוסף אחראי על האצת הפעולות הגופניות בעת מצבי השרדות וסטרס על מנת לאפשר לגוף להגיב כראוי.


העצב משוטט מלמעלה למטה במרחבי הגוף:

תחנה ראשונה - אחראי על תנועת ההנהון בראש, על מיקוד המבט קדימה, על הגייה וביטוי הקול.

תחנה שנייה - ממשיך למטה ויורד לכיוון הלב והריאות. הוא אחראי על הנשימה שלנו, ומתאם בין נשימה לדופק.

תחנה שלישית - הכבד, הלבלב, המעי הגס והדק.

תחנה אחרונה - עיצבוב איברי המין.


גירוי עצב הואגוס משחרר מערך של אנזימים והורמונים נוגדי מתח נפשי כגון אצטילכולין, פרולקטין ואוקסיטוצין.

גירויו של עצב זה מתקשר לזיכרון משופר, שיפור תפקוד מערכת החיסון, שינה עמוקה והפרשת כמות גדולה יותר של הורמון גדילה. כמו כן תווסת דלקות בגוף, תגובות אלרגיות, כאבי ראש ומתח.


מבחינה קוגניטיבית, גירוי הואגוס מסייע בבעיות חרדה ודיכאון. חוקרים מאוניברסיטת וירג'יניה הצליחו להוכיח, כי גירוי עצבי של עצב הואגוס משחרר נוראדרנלין (מוליך עצבי) לחלק במוח שמווסת את ההתעוררות, הזכרון והרגשות הקשורים לגירויים רגשיים ומפעיל אותם. לאחר ההפעלה המוח מכניס את החוויות הרגשיות לזיכרון לטווח הארוך. הבנת מסלולי הזכרון הרגשי תוכל לסייע בטיפול קליני בזכרונות פולשניים ובמצבים כמו דמנציה ואלצהיימר.


השפעת גירוי עצב הואגוס במעיים: עליה בחומציות הקיבה, שחרור תקין של מיצי העיכול והפריסטלטיקה של המעיים, זרימה בטנית. בקיבה: מגביר שחרור של היסטמין אשר מסייע בשחרור של חומצה בקיבה וכך מסייע בספיגת ויטמין b12.

בלב: הפחתת סיכונים למחלות לב.

כבד ולבלב: תורם לאיזון רמת הסוכרים בדם ותומך בניקוי רעלים מהכבד. הוא משחרר את הורמון המלטונין בדם אשר מגן מפני סכרת סוג 2 על ידי ויסות חילוף החומרים של הגלוקוז באמצעות בקרה על הפרשת האינסולין ויצור הלפטין.

העצב הזה תומך בתפקוד הכליות ומסייע בויסות לחץ הדם.

מבחינת פוריות, הוא מחבר בין צוואר הרחם לרחם ולנרתיק ותומך בפעולה תקנית של המערכת ההורמונלית.

הוא עוזר לשחרור דמעות ורוק ומונע יובש בתאים.

כמו כן, עצב הואגוס משפיע על שחרור של אוקסיטוצין, הורמון שחשוב בקשירת תהליכי חיברות בין בני אדם, תחושת קרבה ואינטימיות והתנהגות אלטרואיסטית.


דרכים לגירוי עצב הואגוס:

1 - נשימה סרעפתית עמוקה, תוך כדי שליטה על השאיפה והנשיפה. פעולה זו מפעילה את המערכת הפראסימפתטית ומגרה את הצב עצמו. המטרה היא 5 מחזורים של שאיפה-נשיפה בדקה.

2 - טבילת הפנים במים קרים. (על איכויות הטיפול בקור אקדיש אי"ה בלוג מיוחד). לענייננו, מחקרים מראים כי טבילת הפנים במים קרים ובמיוחד לאחר פעילות גופנית, יכולה לעורר במהירות את העצב התועה ולסייע באיזון קצב הלב תוך כדי המרצת מערכת החיסון. האיזור בפנים שהכי נגיש לגירוי עצם הואגוס הוא האיזור שמאחורי גלגלי העיניים. לכן הדרך הטובה ביותר היא לשבת ולטבול את הפנים בקערת מים קרים מאוד, מהמצח ועד לפחות שני שליש מהלחיים.

3 - המהום, זמזום, שירה. מאחר ועצב הואגוס מחובר למיתרי הקול, הפעלתם בהמהום ממריצה אותו באופן מכני. הדרך הקלה ביותר היא לשאוף דרך הנחיריים ולנשוף בזמזום.

4 - איזון חיידקי המעי. פרוביוטיקה ותזונה נכונה. נוכחותם של חיידקים בריאים במעי יוצרת לולאת משוב חיובית ובכך פעילות טובה ותקינה של עצב הואגוס.

5 - ארומתרפיה. שמנים בהתאמה אישית יעוררו וימריצו את העצב לפעולה תקינה.


עובדה מעניינת על עצב הואגוס היא, שהוא מעביר מסרים בין הבטן למוח.

כ-80-85% מסיבי העצבים בעצב הואגוס מעצבבים את המעיים. מה שאנו קוראים לו "תחושות בטן" הוא למעשה העברת פידבק בין ה"מוח" של המעיים למוח.

חוקרים שוויצריים הצליחו בשנת 2014 לזהות כיצד האינטואיציות הרגשיות – האינסטיקטים של הבטן העולים למוח דרך עצב הואגוס, קשורים לתגובות שונות לפחד.

מחקרים נוספים מראים כי הטון הוגאלי האופטימלי של עצב הואגוס עוזר להתאושש בקלות ממצבים מלחיצים.

למעשה, גירוי עצב הואגוס הפך כיום למקובל ברפואה האלטרנטיבית ומשמש בטיפול באפילפסיה, דכאון קשה, (מטרתו של טיפול בחשמל לתשושי נפש למעשה מעורר את הואגוס), הפרעות דחק פוסט טראומטיות והפרעות חרדה אחרות.



מוזמנות אלי לחצי שעה של אבחון ללא תשלום, אשר כולל את כל הפרמטרים להתאמה מושלמת של טיפולים ותכשירים לפנים ולגוף.


איחולי בריאות איתנה,

ענבל


 

*המידע והתכנים באתר ובפוסט זה אינם מהווים חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא, כל חומר רפואי המופיע באתר זה הינו אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו בדרך כלשהי יעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול רפואי ו/או תחליף לטיפול רפואי.

56 צפיות0 תגובות

פוסטים קשורים

הצג הכול

Comments


  • Facebook
  • Instagram

©2024 NEHORA  SPA

bottom of page